20 januari 2022

Makkelijke manieren om duurzaam te shoppen

2 min read

Duurzaamheid is enorm belangrijk en tegenwoordig ligt hier dan ook steeds meer de nadruk op. De opwarming van de aarde dwingt ons om na te denken over het effect van onze acties op het milieu. Voor een winkelliefhebber als ik, kan het erg lastig zijn om de negatieve effecten op het milieu te beperken. Want wat kunt u nou doen voor een kleinere ecologische voetafdruk? Toch kan dit.  In deze blog deel ik twee makkelijke manieren waarop u duurzamer kan shoppen. 

Waarom duurzamer shoppen

Een tijdje geleden was er een documentaire op tv die invloed van de kledingindustrie op het milieu liet zien. Ik schrok ervan hoe groot deze impact wel niet is. Hierdoor ben ik erg na gaan denken over mijn eigen koopgedrag en realiseerde ik mij dat ik erg slecht bezig was. Ik winkel graag en draag dan ook bovengemiddeld toe aan de slechte effecten op het milieu. Hier wilde ik verandering in brengen. 

Tweedehands winkelen

Een manier waarop u duurzamer kan shoppen, is door vaker kleding te kopen in tweedehands winkels. Er zijn tegenwoordig genoeg hippe vintage kledingzaken die leuke tweedehands kleding verkopen. Ook kun je vaak met goed zoeken mooie items vinden in een kringloopwinkel. Door een tweedehands item te kopen, krijgen deze kledingstukken een tweede leven. Dit is veel beter voor het milieu dan om een nieuw kledingstuk te kopen in een winkel. 

Bijdragen aan de circulaire economie

Een andere manier om de slechte effecten van uw koopgedrag te verminderen, is door uw kleding of andere items te verkopen. Ga eens door uw kast heen en kijk eens kritisch naar wat u nou werkelijk draagt. U zult zien dat u veel spullen overhoudt die eigenlijk wel weg kunnen. In plaats van deze op de stapel afval te gooien, kunt u er ook voor kiezen om deze kleding te verkopen en zo bij te dragen aan de circulaire economie. Tegenwoordig zijn er veel apps zoals Vinted en United Wardrobe, waarop u uw kleding kunt verkopen. U hoeft enkel foto’s te maken van de artikelen en deze op de app te plaatsen met de gewenste prijs. Let erop dat u soms zelf voor de verzending moet betalen. Tel dus de kosten voor de verzending, zoals bijvoorbeeld de kosten van verzenddozen kopen, op bij het gewenste bedrag. Kleding verkopen via zo’n app is heel makkelijk en het zien van uw lege kast geeft ook nog eens heel veel voldoening.